hur ska man göra?

När man går på stan stöter man hela tiden på tiggare av olika slag, det är människor som sitter på trottoarerna med små muggar, den är kvinnor som vill "sälja" rosor, det är uteliggare som vill "sälja" faktum som är en tidning, det är folk som sjunger och spelar med intstrumentfodralen framför sig.

Jag skulle gärna hjälpa dom som behöver hjälp, men om jag skulle göra alla tiggare lyckliga skulle jag förmodligen inte ha pengar till mat själv.

Hur gör man?

Hur gör ni?

Kommentarer
Postat av: Pia

Jag köper Faktum ibland. Själv till självhjälp är bra.
Tiggarna lämnar jag aldrig pengar till, behöver de mat etc har vi ett skyddsnät i landet som ser till att alla har mat. Har de råd att betala bensin och båtbiljett till Sverige har de sjutton råd med mat oxå. Rosförsäljarna blir jag ursinnig på, de sticker en ros under näsan på en och frågar om man vill ha, därefter kräver de pengar. Över huvudtaget är jag ganska trött på dessa insamlingar, vi betalar allmosorna via vår skattsedel, är väl 1 % av BNP eller ? De pengarna borde vi titta över och se om de hamnar på rätt ställe.

De flesta europeiska länder har tiggare på gator och torg, oftast kommer de från de baltiska länderna, visst är det synd om människor som är fattiga, men varken du eller jag kan avhjälpa det, dessutom får de fattigaste länderna
som sagt bidrag via vår skattsedel. Oj ...det blev ett "inlägg"

2007-10-14 @ 09:17:21
URL: http://zanahoria.blogg.se
Postat av: F

Jag skänker i stort sett aldrig pengar till tiggare, för jag är misstänksam och tror att det finns en hel del bluffare. I stället skänker jag pengar varje månad till organiserade välgörenhetsorganisationer som tex ordnar vatten, kläder och skolgång eller hjälp till självhjälp på olika ställen i världen. Jag skänker till tex "Individuell människohjälp" och "Afrikas barn". Jag hoppas verkligen att det är schyssta organisationer som inte skor sig själva. Men de brukar finnas med i stora, officiella sammanhang. Sen har jag en kompis som är engagerad i barnhem i Ryssland, och via henne kan man lämna bidrag som VERKLIGEN kommer fram. Då får barnen kläder och skolutrustning. Hon har varit där personligen ett antal gånger + hon har haft några av barnen på besök i Sverige ett antal gånger.

Jösses vad lång kommentaren blev!

2007-10-14 @ 09:31:32
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: mammselen

I går kände jag mig som en stor skurk... Jag lade inte en enda krona i bössorna som jag mötte i varje gathörn under stadsbesöket.
Numera går jag kallt förbi dessa insamlingsbössor.... även om det kan kännas lite snålt. Jag är nämligen så ytterst tveksam till hur mycket som EGENTLIGEN når fram till det rätta ändamålet. Tycker att det kommer rapporter alltför ofta om att pengarna, eller hjälpen, har gått till någon annan än vad det var menat för.
Men jag skänker kläder, möbler och annat till människor som med långtradare gör egna resor. Som ser till att hjälpen kommer fram. Till rätt människor... till de som behöver hjälpen. Och ingen annan.
Ungerfär som F har skrivit här ovanför.

2007-10-14 @ 10:04:35
Postat av: mammselen igen

Jo, just ja...
Jag lägger alltid en slant i Frälsningsarmens bössa vid juletid. "Håll grytan kokande"... det gör jag ju. Då kanske jag inte är så hjärtlös ändå....

2007-10-14 @ 10:19:55
Postat av: Inger Maryissa

Jag brukar heller inte ge pengar till folk som tigger, vilket ofta händer när jag åker T-bana, och heller inte stoppar pengar i bössor som folk kan stå med lite här och var.

Orsaken är att jag känner mig inte säker på att pengarna hamnar rätt och för rätt ändamål.
Och dessutom här där jag bor, så känns man lätt igen,
så har jag gett pengar en gång så kommer det nog att förväntas vid varje resa eller när jag går förbi.

Jag får även en del olustkänslor med vissa som tigger....och min känsla säger mig att vara försiktig.

2007-10-14 @ 12:10:40
URL: http://ingermaryissa.bloggagratis.se/
Postat av: Helena

Ger aldrig pengar till tiggare. Håller med de ovan som söger att det finns ett skyddsnät och man kan använda det. De flesta som tigger, kommer enkigt kartläggning i Göteborg, från andra länder är här och tigger en period och åker hem. Ibland kanske de samlar penger till en operation i hemlandet eller så.
När det gäller Faktum så köper jag den ibland. Tycker att det är en bra grej att de som är hemlösa säljer sin tidning. Sen tycker jag att det som står i är intressant.
Slutligen då gatumusikanter.. är det bra kan jag lägga några kronor. De gör ju i alla fall nåt.
Rosor köper jag i affärer eller får av maken.

2007-10-14 @ 12:47:33
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: ejmis

Det är väldigt olika faktiskt...

2007-10-14 @ 13:00:03
URL: http://ejmis.blogg.se
Postat av: Vaniljis

Nej, håller med en del ovanför. Blir misstänksam och vi har ett skyddsnät som sagt var. Ger inte.

2007-10-14 @ 17:20:26
URL: http://vaniljis.blogg.se
Postat av: Ulla

Jag köper Faktum ibland och ibland inte, annars skänker jag inte bort pengar till tiggare eller rosförsäljare. Någon gång ibland kan jag kasta en slant till "trubadurerna" som finns på olika i stan.

2007-10-14 @ 17:51:06
URL: http://ulla67.blogg.se
Postat av: Bittan

Det är mycket svårt att säga hur man ska göra.
jag brukar lämna en slant ibland om det dyker upp en enstaka tiggare, men när man går på stan och dom sitter överallt så blir det genast svårare.
Man vill ju gärna ha någon krona över till sitt eget leverne som sagt,

Kraam på dig darling.

2007-10-15 @ 20:49:06
Postat av: Pia

ja, det låter nog som att vi tycker ganska lika allihop, bra det, då behöver jag inte känna mig som en gris då :)
kram till alla, rika som fattiga!

2007-10-15 @ 21:59:36
URL: http://mammipiha.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0